Branding for Greeks

Αρχιτεκτονική και Branding με τον Γιώργο Μπάτζιο και τον Σπύρο Κλείσσα.

January 29, 2024 Γιώργος Καραγιάννης Season 2 Episode 5
Branding for Greeks
Αρχιτεκτονική και Branding με τον Γιώργο Μπάτζιο και τον Σπύρο Κλείσσα.
Show Notes

Πιστεύω πως ο σχεδιασμός ενός κτιρίου ή χώρου, δηλαδή η αισθητική και η λειτουργικότητά του, υποβάλλει συναισθήματα στον χρήστη του και κατ’ επέκταση επηρεάζει την αντίληψή του για ένα brand. Αυτό ισχύει είτε αναφερόμαστε σε ένα τοπόσημο, είτε σε κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, retail χώρους ή ακόμη και σε ένα δωμάτιο. 
Σε αυτό το επεισόδιο συνομιλώ με τον Γιώργο Μπάτζιο και τον Σπύρο Κλείσσα, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Georges Batzios Architects, ακριβώς για αυτή τη σχέση αρχιτεκτονικής και branding. Είναι κατανοητή αυτή η επίδραση που έχει η αρχιτεκτονική στα brand και κατά πόσο είναι προμελετημένη; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ branding agencies και αρχιτεκτονικών γραφείων, κυρίως στις αρχικές φάσεις διαμόρφωσης των ιδεών; Ποια είναι η σχέση της ταυτότητας ενός κτιρίου με την ταυτότητα της μάρκας στην οποία ανήκει; Επίσης, πώς μπορεί να επηρεάσει ένα τοπόσημο την αντίληψή μας για μία πόλη ή έναν δημόσιο χώρο; Πώς ένας χώρος επηρεάζει την παραγωγικότητα όσων εργάζονται σε αυτόν ή ακόμη και την ίδια τους την ταυτότητα; Το αποτέλεσμα νομίζω πως είναι μία συζήτηση που μας δίνει την αφορμή να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία διαφορετικών ομάδων που συνδιαμορφώνουν, σε διαφορετικά επίπεδα, την αντίληψή μας για μία μάρκα. 
To γραφείο Georges Batzios Architects ιδρύθηκε το 2012 από τον Γιώργο Μπάτζιο και, τα τελευταία χρόνια, στην ομάδα έχει προστεθεί ως συνέταιρος ο Σπύρος Κλείσσας. Είναι ένα βραβευμένο γραφείο που μετράει συνεργασίες με καταξιωμένους αρχιτέκτονες διεθνώς, όπως ο Kengo Kuma, και συμμετοχές σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα, είδαμε την πρότασή του στον διαγωνισμό για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με το Ateliers Jean Nouvel.